Kotijaatelo.fi

Ulkomaan jäätelöherkkuja

Home / Ulkomaan jäätelöherkkuja

Ulkomaan jäätelöherkkuja

Matkustaessasi ulkomaille kannattaa kokeilla myös ennakkoluulottomasti näiden maiden perinteisiä herkkuja – sekä myös uutuusherkkuja. Saatat löytää uusia suosikkiherkkuja ja ainakin saat uusia makuelämyksiä. Kerromme tällä sivulla kahdesta erityisen herkullisesta herkusta, jotka saattavat olla ainakin osalle lukijoista täysin vieraita – toinen herkku tulee Italiasta ja toinen ehkä hieman yllättäin Algeriasta.

Mitä on gelato?

Italiaa pidetään perinteisenä jäätelömaana ja italialaiseksi jäätelöksi kutsuttu gelato onkin tosi herkullista – siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mutta tiesitkö, että tarkalleen ottaen gelato ei edes ole jäätelöä? Italialaisen gelaton valmistusprosessi on niin kovin erilainen kuin tavallisen jäätelön, että teknisesti ottaen gelatoa ei edes voida pitää jäätelönä. Valmistusprosessinsa lisäksi italialainen gelato on sekä maultaan että rakenteeltaan erilaista kuin normijäätelö.

Miten gelato sitten käytännössä eroaa normaalista tehtaassa valmistetusta jäätelöistä? Ensinnäkin gelaton valmistuksessa käytetään täysmaitoa, vaikka monet ihmiset taitavatkin luulla, että gelato olisi valmistettu kermaa käyttäen – tämä väärinkäsitys johtunee gelaton herkullisuudesta, jonka monet yhdistävät kerman käyttöön. Sen ansiosta, että gelatossa käytetään maitoa kerman sijaan, on tämä herkku suhteellisen rasvatonta verrattuna kermajäätelöön. Toiseksi gelato sisältää paljon pienemmän määrän ilmaa kuin tavallinen kermajäätelö, minkä vuoksi se painaa huomattavasti enemmän kuin normaali tehtaassa valmistettu jäätelö. Jos haluat vältellä lisäaineita, ilahdut varmasti kuullessasi seuraavasta gelaton ominaisuudesta – Gelaton hyviin puoliin kuuluu nimittäin lisäksi se, että se ei sisällä lainkaan lisäaineita – normaalissa tehdasvalmisteisessa jäätelössä kun on yleensä suuri määrä lisäaineita – gelato onkin oivallinen lisäaineeton herkkuvaihtoehto.
Gelatoa myös säilytetään hieman eri tavalla kuin tavallista tehtaassa valmistettua jäätelöä. Tiedätkö miten gelaton säilyttäminen eroaa tavallisen tehtaassa valmistetun jäätelön säilyttämisestä? Jos et tiedä, sinua ehkä kiinnostaa kuulla, että gelaton säilytyslämpötila on hieman lämpimämpi kuin tavallisen jäätelön. Gelato myös pyritään saamaan tarjolle tuoreena. Pakastettaessa tämän herkun maku sekä rakenne kärsivät, minkä vuoksi tämä herkku on parasta juurikin aivan tuoreena – jos siis aiot tarjoilla gelatoa, hanki se mahdollisuuksien mukaan valmistuspäivänä juuri ennen vieraiden tuloa – älä osta tätä herkkua pakkaseen valmiiksi odottamaan vieraiden tuloa tai hätävaraksi mahdollisten yllätysvieraiden varalta. Gelato ansaitsee arvoisensa kohtelun ja se ansaitsee tulla tarjotuksi tuoreena – muutoin gelato valitettavasti menettää monia hyviä ominaisuuksiaan, mikä olisi sääli. Herkkusuut arvostavat vaivannäköäsi ja sitä, että tarjoilet heille tuoretta gelatoa!

Algerialainen sitruunasorbetti on raikas valinta

Toinen tällä sivulla esittelemämme jäätelöherkku tulee kenties hieman yllättäen Algeriasta. Algeria on luultavasti suurelle osalle suomalaisista melko tuntematon ja vieras maa, joten algerialainen sitruunasorbetti on todennäköisesti vieläkin tuntemattomampi tuttavuus. Tämä herkku on kuitenkin erityisen virkistävää kesähelteellä – ja Algeriassa kesällä voi olla melkoisen lämmintä ja helteistä – joten ei olekaan ihme, että tämä herkku on paikallisten asukkaiden suosiossa.

Oikeastaan myöskään algerialaista sitruunasorbettia ei voi kutsua perinteiseksi jäätelöksi, koska se on vesipohjaista. Sorbetin maku on samaan aikaan sekä makea että kirpeä, mikä tekee jäätelöstä erityisen viehättävän. Sorbettia valmistetaan samanlaisella koneella kuin Suomessa pehmisjäätelöitä ja näistä koneista jäätelöä saadaan näppärästi pursotettua joko jäätelövohveliin tai purkkiin. Jäätelö on väriltään hieman vaatimattoman valkoista, minkä vuoksi se saattaa helposti jäädä värikkäämpien ja herkullisemman näköisten jäätelövaihtoehtojen jalkoihin, jollaisia Algeriasta löytyy myös runsain mitoin. Tästä huolimatta, jos satut vierailemaan Algeriassa, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä herkkua, jota on erityisen runsaasti tarjolla juurikin kesäaikaan. Moni algerialainen välttelee jäätelön syömistä hieman viileämpinä vuodenaikoina, jolloin sitruunasorbetinkin löytäminen saattaa olla hieman vaikeampaa – kun ilma viilenee, myös monet jäätelökojut katoavat katukuvasta. Eurooppalaiselle algerialainen ilmasto on kuitenkin niin lämmin, että jäätelö maistuu ympäri vuoden!